Girişimciler işletmelerini açarken avantajları da değerlendirerek işletmelerini ticari işletme olarak mı yoksa şirket olarak mı kurmaları gerektiği konularında sorular akıllarına takılır. Bu soruları genel olarak değil her girişimcinin kendine münhasır koşullarına göre değerlendirmek gerekir. Bizim yazımız ilk aşamaları geçmiş şirket kurmak isteyen girişimcilerimize yöneliktir. Önceki aşamalar için İşyeri Açma Maliyetleri başlıklı makalemiz ile size destek olabiliriz.
Bu yazımızın amacı şirket kurmaya karar vermiş fakat şirket türüne karar verememiş ve kendisinin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini, gerekli adımların ne olması gerektiğini araştıran girişimcilere yol göstermektedir. Şirket kurma başlangıç aşamasındaki her adımı bu yazıyı okuduktan sonra planlayabilir ve kuruluş aşamasına geçebilirsiniz.
1. Adım – Şirket Türünü Belirlemek
Kurmak istediğiniz şirket türünü belirlemek için kendinize yandaki soruyu sormalısınız.
Belki de Limited Şirket ile Anonim Şirket arasındaki farkı en net çizgilerle belirleyen sorumuz bu olsa gerek. Eğer hisse devri gerçekleştirme olasılığınız var ise kuracağınız şirket türü için size önerimiz Anonim Şirket olacaktır.
“Şirketi kurup büyüttükten sonra hisse devri ihtimalim var mı?”
Fakat hisse devri ihtimaliniz yoksa sizin için Limited Şirket kurmak daha iyi bir tercih olabilir. Sebebi ise genel kurul, müdür seçimi, müdür süresi vb. konuları açısından prosedürlerinin kolay ve prosedür masraflarının daha uygun düşük olmasıdır.
2. Adım – Sektör Tespiti
Muhakkak ki şirket kuruluşu öncesinden hangi sektörde faaliyette bulunacağınızı planlamışsınızdır. Bu şirketin ünvanını oluşturmamıza yardımcı olacaktır. Uzun vadeli düşünerek gelecekte yapmayı planladığınız iki sektör daha ilave ederek belirlemek fayda sağlayacaktır. Şirket ünvanında daha fazla sektör yazmak şirketin uzmanlık alanının algılanmasında sıkıntı yaratacağından ve kurumsal kimlik algısından uzaklaştıracağından maksimum 3 sektör yeterli olacaktır. Nakliyat Bakliyat İthalat İhracat İtriyat gibi uzun uzun sektör isimlerinden oluşan bir unvan tercih edilmemesini öneriyoruz.
3. Adım – Ortak Sayısı ve Hisse Paylaşımı
İşin doğası gereği ortaklı veya tek ortak olarak yola çıkılmakta. Şirketler tek ortak olarak da kurulabilmektedir. Şirket ortaklarının ortaklık oranlarını da kuruluş öncesi belirlemek gerekmektedir.
4. Adım – Şirket Adresi
Vergi mevzuatımıza göre tebliğat adresi zorunluluğu sebebiyle şirket merkezinin bulunacağı bir adres ve bu adrese ait mülk sahibi iseniz tapusu değilseniz kira kontratı gerekmektedir. Faaliyet bulunacağınız sektöre home ofis çalışmaya uygun ise şirket merkezini ev adresinizde de gösterebilirsiniz.
5. Adım – Sermaye
Şirketlerin faaliyetlerine başlayabilmesi için sermayeye ihtiyaçları bulunmaktadır. Ticaret kanunu gereği limited şirket asgari sermaye tutarı 10.000 TL olup ¼’ü kuruluş aşamasında banka hesabına yatırılmak zorundadır. Anonim şirket asgari sermaye tutarı ise 50.000 TL olup ¼ bloke zorunluluğu bulunmamaktadır.
6. Adım – Ünvan Seçimi
Şirketinizin bir ünvanı olmalıdır. Bu ünvan yabancı ortağınız olmadığı sürece Türkçe olma zorunluluğu bulunmakta olup kuruluş öncesi süreli olarak rezerv edilmesi gerekmektedir. Ünvanın daha önce kullanılmış olma ihtimali üzerine birden fazla isim tercihi hazırlanması uygun olacaktır. Kuruluş öncesi ünvanın ve ünvanı takip eden sektör isimlerinin sırasıyla kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmenizi öneririz.
7. Adım – Temsil
Limited Şirketi temsil yetkisi Şirket Müdürü’ne Anonim Şirket temsil yetkisi ise Yönetim Kurulu’na verilmektedir. İstenildiği durumlarda birden fazla şirket müdürü veya Yönetim Kurulu üyesi ataması yapılabilmektedir. Şirket müdürü veya Yönetim Kurulu üyesi sayısının artışı kuruluş maliyet artışı da getirmektedir.
Şirket Kuruluşu İçin Gerekli Evraklar
- Ortakların Kimlik Fotokopisi
- Ortakların İkametgah Bilgileri
- Ortakların İletişim Bilgileri
- İşyeri kira ise Kira Kontratı
- Mülk sahibi ise Tapu Fotokopisi
Tüm gereklilikler yerine getirildikten sonra ünvan kontrolü yapılıp revize edilip şirket ana sözleşmesinin hazırlanması, mersis kayıt sistemine kaydının gerçekleşmesi ve ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde tescilinin yapılması gerekmektedir.
Hiçbir menfaat gözetmeksizin ünvan kontrolünüzü yapmamız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Şirket kuruluş analizini birlikte yapmak ve ihtiyaç duyduğunuzda size gerekli desteği vermek için uzman ekibimizin hazır olduğunu hatırlatmak isteriz.
İŞYERİ AÇMA MALİYETLERİ
İşyeri açmak,dükkan açmak kaça mal olur, İşyeri açmanın maliyeti nedir? vb… sorularının cevabını …
İŞYERİ KURMA MALİYETLERİ
İşyeri kurmak,dükkan açmak kaça mal olur, İşyeri kurmanın maliyeti nedir? vb… sorularının cevabın…
Şirket Nasıl Kurulur? Gerekli adımlar nelerdir?
Şirket kuruluş aşamaları (ünvan, sermaye, ortaklık vb…) hakkında bilgi verir.
Başarılı, yardımsever bir muhasebeci